SQHA Swedish Quarter Horse Association

Den Amerikanska Quarterhästen
The American Quarter Horse

Idag känd som Amerikas häst, fortsätter den Amerikanska Quarterhästen att breda ut sig, mer och mer, över hela världen, i de tävlingsgrenar som givit den ett gott rykte som kapplöpnings- och boskapshäst. Quarterhästens popularitet ökar även i andra ridsammanhang i allt från hästpolo och hoppning till western pleasure-grenar och barrel-racing. 
Den är också en utmärkt körhäst. 

Precis som Amerika en gång var en smältdegel för olika nationaliteter bland människor utvecklades den Amerikanska Quarterhästen då blodslinjer från olika hästraser, från olika länder, togs till det nya landet och blandades. Quarterhästen härstammar ursprungligen från arabiska, beribiska och turkiska raser, som fördes till Amerika av spanska upptäckare och handelsmän. Utvalda hingstar och ston korsades med hästar som, på tidigt 1500-tal, kom från England och Irland.
Denna avel resulterade i en kompakt, välmusklad häst som kunde springa en kvarts engelsk mile (ca 400 m) snabbare än någon annan häst någonsin gjort, och därför gavs Quarterhästen sitt namn och sin popularitet som kapplöpningshäst.

Allt eftersom nybyggarna drog västerut, gjorde även Quarterhästen det. På 1700-talet började stora boskapsrancher breda ut sig över slätterna och den Amerikanska Quarterhästen var perfekt lämpad för westerns utmaning och kärvhet.
Från förr, då Quarterhästen hade sitt ursprung som ranch- och kapplöpningshäst, till idag när man finner den Amerikanska Quarterhästen inom snart sagt varenda tävlingsform, finner Du ingen bättre ridhäst, tävlingshäst och vän för Dig. Den Amerikanska Quarterhästen grundlade sitt rykte som historiens bästa boskapshäst och den kommer heller aldrig att glömmas av de första amerikanska kapplöpningsentusiasterna. 

För att försäkra sig om denna hästs unika kvaliteter inte skulle gå förlorade, när järnvägen och den industriella utvecklingen gjorde att man inte längre hade lika stort behov av "hästkrafter", samlades en liten grupp Quarterhästentusiaster i Fort Worth, Texas år 1940. De startade det som skulle komma att bli det största rasregistret i världen, the American Quarter Horse Association (AQHA). När grundarna av AQHA sålde 800 aktier till ett värde av $ 10 per styck, för att finansiera organisationen, anade de knappast att medlemsantalet skulle växa till över 300 000 och inte heller kunde de drömma om att antalet registrerade hästar, efter den första registrerade hästen år 1941 vid Ft Worth Southwestern Exposition and Fat Stock Show skulle explodera i ett register med över 3 miljoner. 

Quartergalopp

I USA används Quarterhästen väldigt mycket till galopp, i Sverige är dock det användningsområdet inte så stort ännu. Men det anordnas speciella Quarterrace här i Sverige varje år i mindre skala.

Quartergalopp skiljer sig från vanlig galopp genom att loppen för Quarterhästar är på betydligt kortare distanser. Racen varierar i längd från 220 yards till 870 yards (från 200 m till knappt 800 m). Det snabbaste Quarterhästen kan komma upp i en hastighet av 20 m/s i jämförelse med engelska fullblod som springer i 16-17 m/s som snabbast. Quarterhästen är världens snabbaste hästras på korta distanser (a quarter of a mile = 400 m) och det var även så den fick sitt namn

Friluftsridning      

Quarterhästen lämpar sig väldigt väl för skogsridning/uteritter/friluftsridning. Det är en perfekt ras även för den som inte vill tävla utan bara koppla av och ha kul med sin häst i skog och mark. I USA kallar man dessa fritidsryttare för Recreational Riders och AQHA, American Quarter Horse Association, satsar mycket på de här ryttarna som är många till antalet. De har bland annat olika Awards och program för Recreational Riders där man till exempel kan logga de timmar man rider och få fina presenter.

Eftersom Quarterhästen i regel är lugn, trygg och cool till temperamentet så passar den bra i såväl trafiken som i skogen. De lite mindre Quarterhästarna kan även vara bra barnhästar om de är tränade på rätt sätt. Quarterhästen är en mycket mångsidig häst och den perfekta familjehästen. Alla i familjen kan ha kul tillsammans med en Quarter!

SQHA anordnar även särskilda Trail Rides (uteritter, ofta med övernattning) för de ryttare som är intresserade. 

 

Världens största, snabbaste och mångsidigaste häst 

Den Amerikanska Quarterhästen är världens största hästras till antalet med över 5 miljon hästar registrerade i AQHAs, American Quarter Horse Associations, stambok. Det är en mycket mångsidig ras som kan användas till allt från traditionellt rancharbete och westernridningens alla grenar till körning och dressyr. Den är dessutom värdlens snabbaste hästras på en kvarts engeslk mile (ca 400 m) och det var den egenskapen som gav rasens sitt namn.

Quarterhästen är en lugn och stabil häst som även är stark och atletisk. Den kan starta nästan explosivt från stillastående och den har dessutom en nästan instinktiv vallningsförmåga som kallas för cowsense. Denna egenskap har gjort Quarterhästen populär på rancherna som boskapshäst och dess snabbhet gör att den även används framgångsrikt som kapplöpningshäst. Sen kan den användas till allting däremellan också, vare sig det är körning, engelsk ridning eller westernridning. Det är en oerhört mångsidig ras som verkligen kan "do it all". Aveln inom denna ras har dock specialiserats mot de många olika användningsområdena. Vill man till exempel tävla Reining finns det särskilda linjer som används framgångsrikt inom den grenen, medan om man vill tävla engelska klasser så är det andra blodslinjer som är mer lämpade för de grenarna. Kort sagt finns det en Quarter för varje användningsområde inom hästvärlden!  

 

Rasbeskrivning      

Mankhöjd och godkända färger

Den Amerikanska Quarterhästen ska ge ett helhetsintryck av en stark, välbalanserad och välmusklad individ. Mankhöjden kan variera mellan 140-165 cm, på grund av att aveln har specialiserats mot de många oliak användningsområdena. Ofta är de hästar som används till boskapsarbete lite mindre och de som är avlade mer för gångartsklasserna är lite högre i mankhöjd. De godkända färgerna är 17 st:  Black (svart), Brown (brunsvart), Bay (brun), Sorrel (fux), Chestnut (mörkfux), Buckskin (gulbrun), Palomino (isabell), Dun (brunblack), Red Dun (rödblack), Grullo (musblack), Gray (avbelkbar skimmel), Red Roan (rödskimmel), Blue Roan (svartskimmel), Bay Roan (brunskimmel), White (vit), Cremello (gulvit) och Perlino (pärlvit). Skäckfärg är ej tillåtet, de hästarna registreras istället som American Paint Horses.

 

Exteriör

Quarterhästens huvud ska vara vaket och intelligent, kort och brett med små öron och brett ansatta ögon. Mulen bör vara liten och fast med små läppar och ganascherna välutvecklade. Halsen bör vara medellång och muskulös, bogarna djupt sluttande. Quarterhästen ska ha en välutvecklad manke och en bred och stark rygg med gott sadelläge. Bringan bör vara djup och bred med stort bröstomfång.

Frambenen ska vara brett ansatta och överarmarna kraftigt musklade både på in- och utsida. Framskenorna bör vara korta och vila på torra leder. Quarterhästens bakdel ska vara bred, djup och kraftfull både sedd från sidan och bakifrån. Både övre och nedre lårparti bör vara välmusklade, likväl som bakbenens in- och utsida. Benen bör vara hårda och torra med runda, små hovar med öppen trakt. 

 

VACKER

 

 ATLETISK

 

 COOL

 

 MÅNGSIDIG 

 

 SNABB 

 

STARK