SQHA Swedish Quarter Horse Association

Registrering av föl

 

     

Hur gör man för att registrera sin Quarterhäst hos AQHA?  

Ditt sto har just fölat och du ska börja tänka på att registrera den hos AQHA. Det är viktigt att du tidigt registrerar ditt föl hos AQHA eftersom du måste ha AQHA registreringsbeviset innan du kan skaffa Hästpass. Hästen ska, enligt SJV regelverk, ha Hästpass före 31/12 födelseåret alternativt före 6 månaders ålder. Du kan göra Identitetskontroll och Chipmärka fölet innan du får AQHA Registreringsbeviset, Certificate of Registration. Då har du allt klart för hästpasset, och kan skicka in det så fort AQHA regbeviset kommer.  

 

Av hingstägaren ska du erhålla en AQHA Registration Application. Den ska vara undertecknat av hingstägaren under punkt 7. Vi börjar från början på Registration Application;   
 • Punkt 1.
  -Ruta 5. Är ditt sto seminerat med kyld eller fryst sperma, så är ruta 5 ikryssad, och du måste kryssa i både ruta 7 och 8. 
  -Ruta 7-8. Är ditt sto naturligt betäckt, så är det frivillgt att kryssa i ruta 7-8. Det rekommenderas, då det här fölet inte får registrera någon avkomma efter sig om den inte är DNA testad. Men, det kan även göras när det blir aktuellt. Har du planerat att kastrerar ditt hingstföl, så behöver du bara kryssa för om ruta 5 är förkryssad.  
  -Ruta 9. Har ditt föl Impressive i sin härstamning, ska den även HYPP testas innan den får registrera avkomma efter sig. Ruta 9 är förkryssad om ditt föl har HYPP i härstamningen. Du måste då kryssa i vid Ruta 10 för OPTIONAL-GENETIC TESTING FEE $40 
  -Ruta 11. Kryssa i om du inte vill att AQHA ska namnge ditt föl, om alla dina förslag redan skulle vara upptagna. Du får då istället hem ett brev, där du kan lämna nya namnförslag.Du kan också gå in på www.aqha.com, logga in, gå in under Horse Research, och vidare till Research Foal Names. Skriv in ditt förslag, kommer namnet upp, så är det redan upptaget. Och det kan hinna bli taget innan din registrering kommer in! 
 • Punkt 2.
  -Här ska du fylla i 6 namnförslag på ditt föl.  
 • Punkt 3.
  -Här kryssar du i färgen på ditt föl. Är du väldigt osäker på vad det kommer att bli för färg, kan du skicka med ett kort på fölet. Annars så går det att ändra när hästen blir äldre, det följer med ett ändringspapper när du får AQHA Registreringsbeviset. 
 • Punkt 4.
  -Här kryssar du för könet på fölet. Är den kastrerad, eller om du är säker på att du ska kastrera den så fort det är möjligt, kan du redan nu kryssa i Gelding. 
 • Punkt 5.
  -Fyll i födelsedatum på fölet. Börja med Månad, Dag och År. Fyll i din postadress och land. T.ex. om du bor i 62361 Stånga, så skriver du Stanga, Sweden. 
 • Punkt 6.
  -Här ska ägaren/leasaren av stoet när fölet föds, skriva under. 
 • Punkt 7.                                                                
  -Här ska ägaren/leasaren av hingsten, vid betäckningen, skriva under. 
 • Punkt 8.
  -Här ska ägaren/leasaren av stoet, vid betäckningen, skriva under. 
 • Punkt 9.
  -Om hingsten är nominerad till AQHA Intensive Fund, kan du här ansluta ditt föl och betala in anslutningsavgiften. 
 • Punkt 10.
  -Om du inte är medlem i AQHA kryssar du i önskat medlemskap här.
  -Fyll i Bankkortsinformation och fyll i kortägarens namn (print) ochnamnteckning (signature) så att AQHA kan dra för ditt eventuella AQHA medlemskap, registreringsavgiften och eventuella DNA testavgifter.
  -Kryssa i vilken avgift du ska betala för registrering av ditt föl. OBS! upp till att fölet är 7 månader kostar det $25, för AQHA medlemmar, därefter stiger priset med fölets ålder.
  -Kryssa för rutan Optional-Genetic Testing Fee, om du har kryssat för någon av rutorna 5-9 under Punkt 1. 
 • DRAW IN MARKINGS.
  -Markera i alla vita tecken som ditt föl har. 
 • Punkt 11.
  -Kryssa i ruta om ditt föl inte har några vita tecken eller om den har Dorsal Stripe (ål).
  -Skriv i hästen kroppsfärg och ögonfärg.
  -Skriv i hästens vita tecken i skrift. Tag hjälp av AQHA Regelbok sidorna 66-70.
  -Skriv i färgen på hästens man och svans. 
  -Du kan även skicka med minst 4 färgkort av ditt föl. De ska vara tagna framifrån,  bakifrån och från båda sidorna så att alla ben syns. En närbild på huvudet, så att alla vita tecken syns. Har hästen vitt under hakan, måste sådan bild också tas.Har den något speciellt vitt, så ta något extra kort på det. De ska skickas som bilder, inte på DVD eller annat. 
 • Har du begärt DNA kit för Genetic Test, så brukar det ta 2-4 veckor innan det kommer. Sedan tar det 2-6 veckor innan AQHA Certificate of Registration kommer.
 • Nu går det även att registrera quarterföl online hos AQHA, för denna service krävs dock medlemskap i AQHA.

 

 

 

 

DNA testning. 
 • Om du kryssat för Genetic Test, så kommer du att få hem ett DNA kit från AQHA,Där du ska skicka in tagel med rötter för att de ska kunna göra DNA test.  
 • Kortet som är adresserat till AQHA skriver du under och anger datum när du tog manprovet, frankerar och skickar till AQHA. -Du tar ca 50 strån (är en liten tuss) lämpligen från manen. Det viktigaste är att rötterna på hårstråna följer med.Enklast brukar vara att ta en penna och linda mantussen runt, och sedan rycker man till så att rötterna följer med. 
 • Sedan sätter du fast manstråna på klisterlappen du fick med, men se till att rötterna kommer utanför klistret. Rötterna ska synas i det lilla "fönstret" så att de ligger skyddade, för det är dem som DNA testet utförs på.
 • Du lägger sedan "hårstrålappen" i kuvertet och skickar till Veterinary Genetics. Statement of Healt lägger du in en genomskinlig platspåse, och tejpar fast utanpå kuvertet till Veterinary Genetics. Troligtvis så får du ta ett lite större kuvert, och skriva adressen på, för att få plats med allt. Plastpåsen tejpar du fast antingen till vänster på kuvertet eller på baksidan. Det är bra om det går att utläsa Statement of Healt genom plastpåsen. 
 • Pappret från Departmente of Agriculture ska skrivas under och också läggas i plastpåsen. 
 • Frankera väl och skicka iväg. Det tar sedan 4-8 veckor innan du får hem AQHA Certificate of Registration om det är en nyregistrering, annars får du hem en klisterlapp att sätta på ditt befintliga regbevis.

 

 

 

För mer info om registrering hos AQHA m.m. se www.aqha.com 

 

Har du frågor om registrering hos AQHA är du välkommen att kontakta AQHA direkt eller SQHA: registrator@sqha.se

Last Updated ( 06 January 2016 )